Ångestförbundet ÅSS
Anxiety Association of Sweden
Medlemsärenden
► Telefon: 08-29 27 96 - säkrast kl. 11.00-14.00
► E-post: info@angest.se ► Bankgiro: 5243-0964
Swish: 123 277 1707 Endast för frivilliga gåvor
Ångestförbundet
S:t Göransgatan 78
112 38 Stockholm
Information & Mediakontakter
Ångestförbundets förbundssekreterare, Göran Hagberg
0708-67 77 00, säkrast klockan 11.00 - 14.00
e-post: info@angest.se
På andra tider, skicka e-post eller lämna meddelande på
röstbrevlådan för snabbare kontakt.
Se även "Behöver du någon att tala med" (länk)
Vid behov av akut hjälp, ring 1177 eller 112
ÅSS Förbundsledning
Mer information om hela förbundsstyrelsen
ÅSS Gästbok: - Läs, skriv och dela med dig!
De senaste inläggen, av de över 2000 st, som finns i Gästboken:
- Läste att det finns fler som har samma erfarenhet som jag. Jag har inte fått träffa en psykolog än efter ett trauma pga ett brott jag utsattes för. det har nu gått 1 och 1/2 år! Alla säger "vi kan inte hjälpa just dig för du har autism!" sen bollar de mig vidare och jag möts av samma kommentar.
- Hej Jag vill tacka för värdefull information här
Kram
HJÄLPLINJEN LÄGGS NER DEN 31 DECEMBER 2019 !
Sjukvårdsregionernas hjälplinje för människor i kris (0771-220060) läggs ner vid årsskiftet.
Skriv under uppropet om att rädda Hjälplinjen! |
NSPH har skapat uppropet #räddahjälplinjen med en uppmaning till ansvariga politiker att hitta en långsiktig finansiering av Hjälplinjen, som är akut hotad av nedläggning vid årsskiftet. Kraven riktas till Inera AB, ansvariga regionpolitiker och ytterst socialdepartementet. Skriv gärna under här: http://bit.ly/ Vi har gjort inlägg i sociala medier som ni gärna får dela vidare. Eller inspireras av och göra egna inlägg med #räddahjälplinjen Inlägg på FB: |
GRATTIS - ÖSTERGÖTLAND - Ni har nu en nystartad förening!
Efter en tid av låg medlemsaktivitet inom ÅSS Länsförening i Östergötland, så nybildades denna förening den 20 november. Verksamheten planeras nu för fullt för våra medlemmar gamla som nya, i både Linköping och Norrköping. Både du som har någon form av egen ångestproblematik, eller du som är anhörig eller närstående är hjärtligt välkommen till våra aktiviteter. Regelbundna medlemsträffar är nu inbokade. Håll ögonen öppna efter notis på denna hemsida samt på lokalföreningens Facebook-sida.
Nästa träff blir onsdagen den 11 december kl. 18.00-20.30
Därefter onsdag 8 januari, Tisdag 4 februari, Onsdag 4 mars, Torsdag 2 april, Tisdag 5 maj
Samtliga träffar är kl. 18.00-20.30 i Studieförbundet Vuxenskolan, Vasavägen 3 i Linköping.
Kontaktpersoner:
Lena Huss
lena.huss@angest.se 0708-86 86 48
Linné Torbjörnsson
linne.torbjornsson@angest.se 070-822 88 89 kl. 12-18
Svenska internetbehandlingsregistret - SibeR
Svenska internetbehandlingsregistret, SibeR finns till för att förbättra psykologisk behandling som ges via internet. När man bedriver förbättringsarbete behöver man kunna se vilka resultat olika åtgärder ger. SibeRs statistik är till för att fylla det behovet. Just nu införs KBT, kognitiv beteendeterapi, via nätet på bred front i Sverige. Det finns forskningsstöd för att behandlingarna fungerar, men när man inför dem i vanlig vård behöver man säkra att de fungerar även här. Det kan man göra med hjälp av SibeR.
När SibeR är mera utbyggt kommer man kunna följa resultat av internetbehandling för olika vårdenheter, för olika regioner (tidigare landsting) och för Sverige som helhet. För mer information:
SibeRs hemsida https://siber.
Du kan även kontakta:
Kvalitetsregistret SibeR
Pontus Bjurner, koordinator
073-074 32 81
pontus.bjurner@sll.se
Vårdanalys söker intervjupersoner till viktig studie
Är du 20-25 år och har erfarenhet av samordnad vård, elevhälsa och/eller socialtjänst när du var 13-18 år? Vårdanalys genomför en viktig undersökning och vill gärna intervjua dig per telefon. Vill du veta mer, klicka på länken nedan. Du kan genom att medverka bidra till bättre vård och omsorg för andra.
Har du frågor eller vill bli intervjuad, kontakta Rebecca Mosson på Helseplan som genomför intevjuerna åt Vårdanalys. Hon nås på telefon 0709-77 98 73.
https://helseplan.se/images/Information_till_intervjupersoner.pdf
ÅSS Skåne
Ångestsällskapet ÅSS Skåne vill ge stöd till dig med ångest och dina närstående, genom att anordna träffar på olika platser i Skåne. Trevliga träffar för alla som någon gång mått dåligt av ångest!
Vi finns i Ängelholm och Lund. Mer information genom nedanstående länkar:
Att starta nya ÅSS föreningar
Just nu pågår ett intensivt arbete med att starta upp nya ÅSS föreningar på olika håll i landet. Vi söker nu dig som vill vara delaktig i detta viktiga arbete. En lokal ÅSS förening är en träffpunkt för personer med ångestproblematik och gör stor skillnad. Vi eferlyser nu personer som med förbundets hjälp är beredda att aktivt vara med och bygga upp dessa nya föreningar. I första hand behöver vi nu personar som vill ställa upp som ledamöter i lokala ÅSS-styrelser.
Vi kommer naturligtvis att stötta dig i detta arbete. Inbjudan gäller, i första hand, att försöka starta upp nya ÅSS-föreningar på följande orter och län:
Trollhättan - Vänersborg - Uddevalla - Medlemmar på dessa orter har framfört önskemål om en lokal förening i "Trestad". Vi efterlyser därför personer som är intresserade av att aktivt ingå i en lokal styrelse för regionen. Vi efterlyser även personer för att bilda ÅSS-styrelser i Jönköpings län - Kronobergs län - Kalmar län - Blekinge län- Kopparbergs län- samt Örebro län.
Välkommen att kontakta: linne.torbjornsson@angest.se eller ring, 070-822 88 89, tel.tid kl. 13-18, för mer information.
Äldres psykiska hälsa
Med projektet Åldras och må bra vill NSPH bidra till ökad öppenhet kring psykisk ohälsa bland äldre. NSPH får nästan 7 miljoner kronor från Arvsfonden för att driva det treåriga projektet som ska ge äldre med egen erfarenhet av ohälsa större möjligheter att påverka vården och omsorgen. Projektet genomförs i samarbete med kommunerna och landstinget i Sörmland.
Läs mer
Inte nöjd med vården?
Kort information från Socialstyrelsen
Länk för att ladda ner filmen
Stadgar för Ångestförbundet ÅSS
Genom nedanstående länk kan du ladda ner och läsa förbundets reviderade stadgar
Ångestförbundets stadgar antagna av kongressen i maj 2018
Psykisk ohälsa
Omkring 16 % av befolkningen uppger att de lider av psykisk ohälsa. 60 000 personer behandlas på psykisk slutenvård varje år. Åtminstone tre procent av befolkningen söker hjälp av sjukvården för psykiska besvär varje år. Psykisk ohälsa är en av de vanligaste funktionsnedsättningarna.
Källor: Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten & Funka.se
Behandlingsstudie - Agorafobi
Under 2018 genomförde Gustavsbergs Vårdcentral en studie där de testade att behandla agorafobi med kognitiv beteendeterapi med inslag av Virtual Reality.
ÅSS Gästbok
Vår Gästbok har nu haft ca 77 000 besök sedan den öppnades för några år sedan. Välkommen du också! Här kan du läsa över 2 100 personliga vittnesbörd om ångest, tankar, förtvivlan samt goda råd som kan ge kraft och hopp.
ÅSS Jourtelefon: 031- 13 70 91
ÅSS Göteborg hälsar alla från hela Sverige välkomna till sin stödtelefonlinje.
Vi finns tillgängliga alla vardagar mellan kl. 13-15.
ÅSS intressepolitiska arbete. "Intressepolitik"
Ca. 160 medlemmar har hittills anmält sig till "medlemschatten"
Provläs ett nummer av vår medlemstidning. "Tidningen ÅSS Emellan"
33 265 Sidvisningar under en månad
Detta är Googels officiella statistik för ÅSS webbplats.
GRATIS BROSCHYR OM ÅNGESTSYNDROM
Ladda ner vår 36 sidiga broschyr om ångestsyndrom. (Länk) Senaste upplagan!
Broschyren i tryckt form kan även beställes från ÅSS förbundskansli.
ÅSS STÖDCHATT SÖKER VOLONTÄRER
Framöver kommer vi att behöva utöka vår skara av frivilliga volontärer. Du får ingen ekonomisk ersättning, men du får värdefull erfarenhet, kunskap och personlig tillfredsställelse. Du är välkommen att skriva några rader till ÅSS och berätta om dig själv och varför du tror att just du skulle kunna vara ett bra stöd för personer med ångestsyndrom via vår individuella stödchatt. Välkommen att skriva till: info@angest.se
Behöver du någon att tala med? - Klicka här för mer information