Välkommen till Svenska Ångestsyndromsällskapet - ÅSS

 

Vi ger stöd till människor med ångest och till deras

närstående samt verkar för deras intressen i samhället.
 

   

  ÅSS nya förbundsstyrelse (länk)

   

  ÅSS Förbundskansli - Medlemsärenden - Administration - Adressändring
  Anne Larsson
  Adress:
  Svenska Ångestsyndromsällskapet
  Förbundskansliet
  S:t Göransgatan 78, 112 38 STOCKHOLM

  Telefon: 08-29 27 96                
  Telefontider: Måndagar & onsdagar klockan 13 -15, Torsdagar klockan 15 -18 
  e-post: forbundskansliet@angest.se 

 • Information & mediakontakter
  ÅSS förbundssekreterare, Göran Hagberg
  Telefon: 0708- 67 77 00, e-post: info@angest.se
     __________________________________________________________

 • Personliga stödsamtal via telefon eller över internet, hänvisas i första hand till vår telefonjour, vardagar kl. 13.00 - 15.00, Telefon: 031- 13 70 91,eller till vår stödchatt (via hemsidan) som är öppen onsdagar & söndagar kl. 20.00-22.00

  

 

 
"ÅSS Sverige" blir snart lite rundare och närmare! 

Snart öppnar vi många nya lokala virtuella ÅSS föreningar

som vi sedan gemensamt kan utveckla till personliga möten
 

Vi arbetar nu vidare för att alla medlemmar i ÅSS som ännu inte har en egen lokal- eller länsförening, senare under detta år ändå skall kunna bygga upp en lokal föreningsgemenskap på olika håll i landet - kommunicera med varandra och bygga nätverk av kamrater. Vi hoppas även att kunna arrangera träffar med olika aktiviteter runt om i landet. Riksförbundet kommer på olika sätt att stötta denna landsomfattande satsning. Mer information om denna banbrytande satsning kommer senare under året.
Några områden som vi är särskilt intresserade av i inledningsskedet kan vara:

 • Sundsvall, Östersund, Umeå, Luleå samt alla i Nordligaste Sverige
 • Jönköpings & Kronebergs län, samt
 • Skåne och Blekinge

Du är välkommen att anmäla ditt intresse redan nu, start till hösten 2016. Men vi kan kanske "tjuvstarta" lite redan under sommaren.
Du kommer senare att få information om hur du loggar in och ett personligt lösenord.
OBS. Tjänsten är helt gratis och kan endast erbjuds till medlemmar som har giltigt
medlemsskap i ÅSS.
 

Projektansvarig: Göran Hagberg, ÅSS förbundssekreterare, info@angest.se  __________________________________________________________________

 

I BOLLNÄS har vi nu startat två självhjälpsgrupper

för Dig med Panikångest - Social fobi - Generaliserat ångestsyndrom(GAD) & Agorafobi
Vi har plats för ytterligare några deltagare. Kontakta Katarina för mer information.  
Epost: bollnas@angest.se Telefon: 0722- 18 88 54  Hemsida: www.angest.se/bollnas
 
Hjärtligt Välkommen !

_____________________________________________________________________

  UMEÅ

  Till hösten kommer vi att i UMEÅ att starta själv-

  hjälpsgrupper i studiecirkelform. Anmäl ditt intresse!

  Vi vänder oss till Dig med Panikångest - Social fobi - Generaliserat ångestsyndrom (GAD) & Agorafobi. Studiecirklarna kommer att bedrivs i samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan i Umeå och Svenska Ångestsyndromsällskapet.

  Anmäl ditt intresse direkt till:

  Carlos de Rada Moniz
  Verksamhetsutvecklare

  Studieförbundet Vuxenskolan, Umeå 
  mobil: 070 3687396
   

  Upplysningar kan även ges av ÅSS förbundssekreterare, Göran Hagberg, info@angest.se
  _____________________________________________________________________ 


Vi söker fler frivilliga volontärer till ÅSS STÖDCHATT

"Trycket" på vår STÖDCHATT ökar hela tiden. Detta innebär att vi framöver kommer att behöva utöka vår skara av frivilliga volontärer.

Du får ingen ekonomisk ersättning, men du får värdefull erfarenhet, kunskap och personlig tillfredsställelse.

Du är välkommen att redan nu skriva några rader till ÅSS och berätta om dig själv och varför du tror att just du skulle kunna vara ett bra stöd för personer med ångestsyndrom via vår individuella stödchatt.

Det är en fördel om du själv har egen personlig erfarenhet av panikångest, social fobi, GAD, agorafobi eller närliggande ångestproblematik, samt viss teoretisk kunskap om psykisk ohälsa, lätt att uttrycka dig i skrift och en ödmjuk och empatisk förmåga.
Du måste också ha kommit en bra bit på väg med att bearbeta din eventuella egna ångestproblematik. Du skall ju hjälpa andra - de skall inte hjälpa dig !

Välkommen att skriva till:

info@angest.se
Vänligen, Göran Hagberg
Förbundssekreterare ÅSS

_______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________

BEHÖVER DU NÅGON ATT TALA MED ?
JOURTELEFON - 031-13 70 91 - för stödsamtal
Göteborg ÅSS har en särskild telefonlinje för att ge information och stöd till personer med ångestsyndrom och till deras anhöriga. Telefonen är öppen varje vardag mellan kl. 13.00 - 15.00. Telefon: 031-13 70 91. Jourtelefonen bemannas av personer erfarna i att ge stödsamtal och rådgivning. De är inte legitimerade terapeuter, psykologer eller läkare. 

Du är välkommen att ringa till Göteborg ÅSS, var du än bor i landet, för personliga stödsamtal.

När det gäller specifik lokal information för landet i övrigt, t.ex. legitimerade behandlare eller psykiatriska mottagningar så hänvisar vi i första hand till Sjukvårdsrådgivningen på telefon:  1177 eller "Vårdguiden", www.1177.se (länk)

ÅSS STÖDCHATT  (länk)

är öppen onsdagar & söndagar kl. 20.00 - 22.00. Här möter du en stödperson från ÅSS, med god kunskap och egen erfarenhet av ångest.
 

GÄSTBOKEN  (länk)

har årligen ca 10 000 besök och här kan du läsa om andras erfarenheter av ångest, skriva om din egen situation och kommentera det som skrivs.

 

ÅSS´ LOKAL- & LÄNSFÖRENINGAR  (länk)

är basen i ÅSS verksamhet, här kan du få nya vänner, kunskap, trygghet och gemenskap. via denna länk, kan du se var vi idag har våra föreningar och lokala kontaktpersoner.

 
_________________________________________________________________________

"Äventyrliga Dagen", för b.la. ungdomar

med psykiska 

funktionshinder ...
 

Äventyrliga Dagen är Friluftsfrämjandets välgörenhetssatsning för ungdomar mellan 15-25 år! Syftet med Äventyrliga dagen är att ta med ungdomar som har en tuff vardag ut i naturen på äventyr. Äventyret sträcker sig över ett dygn och skapar ett bestående minne, samt ger ungdomarna en bild av den frihet och lyckokänsla som friluftslivet erbjuder. Målgruppen ska i första hand inrikta sig till dem som har en utmaning i livet. Det kan vara sjukdom, psykisk ohälsa, utanförskap, socioekonomiska förhållanden eller någon som på annat sätt har genomlevt en traumatisk eller svår upplevelse. Sören Kjellkvist som är Friluftsfrämjandets ambassadör vill visa att naturen finns där för alla, och att man kan uppleva, färdas, njuta och röra sig fritt genom allemansrättens möjligheter och skyldigheter. För deltagaren är Äventyrliga dagen kostnadsfri och det enda som krävs är ett glatt leende. Dagen anpassas helt efter individens önskemål och drömmar.

- Årsmedlemskap i Friluftsfrämjandet

- Friluftsfrämjandet kurs i allemansrätten

- Olycksfallsförsäkring

- Lån av all utrustning som behövs under dagen/dygnet

- Ett startpaket med utrustning och kläder för friluftsliv som deltagaren får behålla värt ca 15 000 kr

- Transport till och från Äventyrliga dagen

 

Sören Kjellkvist
Ambassadör för Friluftsfrämjandet
Medgrundare till välgörenhetssatsningen Äventyrliga Dagen
Djupvretenvägen 6
741 44 Knivsta
 
 
Mobil: 0733 77 97 03

___________________________________________________________________________

Psykisk ohälsa vanligare bland elever som är stressade

PUBLICERAT 

Allt fler tonåringar uppger att de har besvär som huvudvärk, sömnsvårigheter och nedstämdhet. Besvären är vanligare bland elever som uppger att de är stressade över skolarbetet. Det visar nya resultat från Folkhälsomyndighetens undersökning Skolbarns hälsovanor.

Länk till undersökningen

_________________________________________________________________

Rapport: Psykisk hälsa - ett gemensamt ansvar 
Sammanfattning: Vårdanalys har regeringens uppdrag att följa upp och utvärdera handlingsplanen PRIO psykisk ohälsa - plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012-2016. Planen syftar till att förbättra livssituationen och vården för personer med psykisk ohälsa. Den här rapporten är en slututvärdering av PRIO. 
Ladda ner rapporten

 

Min berättelse om mötet med ÅSS
- Jag sitter i ett hål jag grävt till mig själv. Det är mitt eget hål och det är lugnt och tryggt. Men lika mycket som jag gillar mitt hål så hatar jag det för allt negativt det orsakar. Samma saker som orsakar ångest och obehag som jag försöker undvika saknar jag. Det som ger livsglädje och hopp. Man måste bara våga resa på sig och kliva upp ur hålet för att kunna uppleva det. Men det är så svårt. Jag gör det, försöker men törs aldrig lämna hålet ur sikte. Jag kanske behöver krypa ner där igen, för att skydda mig från den skrämmande världen uppe på ytan, i ljuset. Mörkret är tryggt, men varför mår jag då sämre i mitt hål i mörkret, varför återvänder  jag dit. Trygghet är att veta vad som händer, att ta kontroll, oavsett hur dåligt man mår i mörkret, så har man i alla fall kontroll, det händer inget oväntat för man gör inget. Jag föredrar ensam ensamhet framför att vara ensam bland andra.

Så en dag när det var riktigt mörkt så läste jag om en plats där andra som levde i mörker emellanåt träffades för att stötta varandra. Det kom en gnutta hopp, kunde det vara en plats där jag inte kände mig ensam. 

Så kom dagen då dom skulle träffas. Jag tvekade men längtan efter ljuset var så stor att jag gick dit. Det var svårt och jobbigt men det kändes bättre efteråt. Så jag gick dit igen nästa gång dom samlades, det var lättare den här gången och kändes ännu bättre efteråt. 

________________________________________________________________________ 

 Vår Gästbok har nu haft ca 24 000 besökare och här

 finns nästan 800 mycket läsvärda inlägg

____________________________________________________________________

 

 Länk till några - riktigt bra boktips ...
 

___________________________________________________________________
 

100 ord om just din ÅSS förening

Här finns det plats för max 100 ord om nya idéer och satsningar som ni gjort i just er
lokala ÅSS förening. Berätta och tipsa alla andra. Det kan vara "enkla vardagliga"
satsningar som faktiskt kan betyda jättemycket för våra medlemmar och de som
behöver komma i kontakt med föreningen för kanske första gången.
 

Skicka till:  info@angest.se

_______________________________________________________________

 

RIKSFÖRBUNDETS STADGAR

ÅSS Riksförbunds reviderade stadgar efter kongressen 2014 finns nu tillgängliga via denna länk.
______________________________________________________________


Vi behöver din hjälp!

Hör av dig om du eller några vänner är intresserade av att vara med från början att starta en ÅSS förening.

Du är välkommen att kontakta vår förbundssekreterare för frågor och för att komma med tankar och idéer kring en ÅSS förening på just din ort.  info@angest.se  eller telefon 0708-67 77 00

___________________________________________________________________

  Vår GÄSTBOK som vi startade i slutet av förra året har nu haft ca 24 000 besök och här kan du läsa nästen 800 personliga erfarenheter om hur det är att leva med ångest samt många bra tankar och tips om hur du kan övervinna den.

___________________________________________________________________
  Chatten och Gästboken, för tankar och frågor om dessa tjänster, kontakta oss på denna e-postadress:  info@angest.se  Vi har dock inte möjlighet till stödsamtal via denna e-postadress.

___________________________________________________________________

 

 

Läs eller ladda ner vår 40 sidiga broschyr om ångestsyndrom.
Broschyren i tryckt form kan beställes från ÅSS förbundskansli: forbundskansliet@angest.se 
Tel. 08-29 27 96.

___________________________________________________________________

 

 

Juridisk rådgivning i frågor gällande diskriminering

diskriminering@nsph.se

Telefon: 076-555 51 99
Telefontider: 
månd & onsdag 13-15
tisd, torsdag & fredag 10-12

I augusti 2014 startade NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) ett projekt för att motverka diskriminering på grund av psykisk ohälsa. Projektet löper på tre år.

 

_______________________________________________________________________

 

Stödchatt för Dig med ångest, SÖNDAG & ONSDAG kl. 20-22

Du möter en stödperson med egen erfarenhet av att leva med och hantera sin ångest.

Använd samma "namn" vid återkommande inloggning, för bästa service.
För ytterligare information om chatten - maila till:  chatten@angest.se


De stödpersoner du möter här på chatten är visserligen inte "formellt utbildade" i medicin eller psykologi. Men de har en omfattande självupplevd erfarenhet av att leva med ångestsyndrom, t.ex. Panikångest, Social fobi, Generell ångest (GAD) och Agorafobi.

______________________________________________________________________

Besök vår Gästbok & Kontakta våra & läns- och lokalföreningar

Du kan ringa eller mejla till oss i  lokalföreningarna  för att ställa frågor eller bara prata. Genom Gästboken kan du ta del av andras erfarenheter och själv dela med dig av dina.

 

 

______________________________________________________________________

 

Vi inom ÅSS

svarar gärna på dina frågor, berättar om egna erfarenheter och stöttar dig när du känner dig rädd och orolig. Alla vi som är verksamma inom föreningen har egna erfarenheter av ångestsjukdomar. Du är välkommen till föreläsningar och aktiviteter och får nya vänner som vet hur det är att leva med ångest och kan hjälpa dig bort från den.

Prenumerera på innehåll