Hem
Vad händer
Vad gör ÅSS
Vad är Ångest


Vad är Ångest

Det som händer i kroppen när vi får ångestkänslor är medärvt från urtiden då människan vid hot och faror var tvungen att fly eller slåss för att överleva. Att helt plötsligt stå framför ett rovdjur och inte reagera instinktivt skulle ju få hemska följder.

Lika är det med öppna ytor eller trånga utrymmen, urtidmänniskan gick helst inte över öppna ytor (läs torg) eftersom han där var väldigt blottad om fara skulle uppstå, han var även väldigt noga med att inte hamna i situationer där det inte fanns några flyktvägar och där har vi våra hissar. Vi som drabbas av ångest är lite känsligare, en egenskap som gör oss lyhörda för påverkan utifrån, fantasifulla och kreativa, vilket gör att vi får ångest och oro. Många som drabbas av ångest har ofta höga krav på sig själva. Att vara konflikträdd med svårigheter att uttrycka sina känslor är inget ovanligt. Om kraven är större än individens förmåga går man till slut sönder inuti, precis som vilken annan konstruktion som helst.

Ångestsyndrom debuterar ofta i slutet av tonåren eller i tjugoårsåldern. Många blir drabbade av sina första ångest- och panikupplevelser efter att ha arbetat för mycket under en längre tid, varit fysiskt sjuk, använt droger eller gått igenom olika former av separationer, som till exempel skilsmässa eller en närståendes död. Det är inte ovanligt att ångesten eller panikattackerna kommer till en person just när livet börjar normaliseras igen. Under de senaste åren har det skett en förändring i samhället. Allt fler vågar idag prata öppet om sina psykiska besvär, som till exempel ”utbrändhet”, ångest och depression. Men fortfarande är det många som förknippar psykiska problem med skam och en känsla av misslyckande. En stor del av tillfrisknandet från ångest handlar om att accepterar sig själv precis som man är och därigenom sänka sina höga krav på sig själv.